Kruche, łamiące się paznokcie to problem,
z którym niemal każda z nas borykała się przynajmniej raz w życiu. Paznokcie są miękkie, często się łamią, na płytce widoczne są białe plamki. Cienkie, łamliwe paznokcie mogą wskazywać na niedobory witamin i minerałów w codziennej diecie.
Wygląd i kształt naszych paznokci wynika z uwarunkowań genetycznych. Jedne cieszą się mocnymi, twardymi paznokciami, odpornymi na negatywne działanie czynników zewnętrznych, gdy inne mają cienkie i rozdwajające się paznokcie.
Przyczyną problemów z paznokciami może być nieprawidłowa dieta, choroby, zaburzenia hormonalne czy toczące się w organizmie infekcje. Niekorzystnie wpływają czynniki zewnętrzne: temperatura, wilgoć, częste używanie detergentów, środków czystości bez zabezpieczających rękawiczek.
Oprócz diety, która jest podstawą dbania o zdrowy wygląd włosów, skóry, paznokci, warto sięgnąć po preparaty witaminowe wzmacniające płytkę paznokci tak, by były mocne, nie rozdwajały się, i nadmiernie nie łamały.
Pomocne mogą okazać się witaminy i inne pierwiastki takie jak: witaminy – A, B1, B2, B6, B12, C, E, PP, H, kwas pantotenowy i foliowy, cynk, jod, żelazo, L-cysteina, β-karoten.