Aminokwasy w jedzeniu - ich wpływ na zdrowie i urodę.

Nie od dziś wiadomo, że nasze codzienne wybory żywieniowe mają ogromy wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na samopoczucie i urodę. To, jak wygląda skóra, włosy, a nawet paznokcie często jest odzwierciedleniem naszej codziennej diety. Popularne powiedzenie: „jesteś tym co jesz” jest jak najbardziej prawdziwe. W kontekście odżywiania sporo się mówi o witaminach i minerałach, ale czy wiesz jaką rolę pełnią i za co odpowiadają aminokwasy w jedzeniu?

Aminokwasy w jedzeniu

 

  1. Aminokwasy w jedzeniu- budowa i rola
  2. Aminokwasy w jedzeniu – podział
  3. Aminokwasy w jedzeniu – źródła
  4. Aminokwasy w jedzeniu - dieta wegańska i wegetariańska
  5. Aminokwasy w jedzeniu - nadmiary i niedobory
  6. Aminokwasy w jedzeniu - schorzenia
  7. Aminokwasy w jedzeniu - podsumowanie

Aminokwasy w jedzeniu - budowa i rola

Aminokwasy w jedzeniu- budowa i rola

Aminokwasy są jednym z głównych składników diety. Zbudowane są z: wodoru, tlenu, węgla i azotu. Co więcej, w skład niektórych z nich wchodzą również pierwiastki takie jak żelazo, siarka, miedź, magnez, wapń, jod czy fosfor. Aminokwasy należą do związków organicznych, czyli pochodzących od organizmów żywych. Co istotne, nasz organizm jest w stanie sam syntezować jedenaście z dwudziestu aminokwasów. Reszta musi być dostarczona poprzez zbilansowaną dietę bogatą w białka zarówno roślinne, jak również zwierzęce.

Dlaczego aminokwasy w jedzeniu są tak istotne?

Po pierwsze, odpowiadają za budowę wszystkich białek, a także prawidłowy przebieg szeregu procesów zachodzących w organizmie. Co więcej, umożliwiają one syntezę części neuroprzekaźników (np. serotoniny), zasad purynowych, porfiryny czy hormonów takich jak T3, tyroksyna, adrenalina.  Aminokwasy mogą ulegać przemianom, dzięki czemu umożliwiają wytwarzanie energii, powstawanie węglowodanów i tłuszczy.

Warto wspomnieć, że aminokwasy wpływają również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego oraz wątroby. Mają znaczenie dla właściwego wzrostu organizmu czy utrzymania parametrów płodności.

Aminokwasy w jedzeniu, ich rola dla urody

Aminokwasy w jedzeniu, ich rola dla urody

Czy wiesz, że aminokwasy wykazują działanie regenerujące, nawilżające, przeciwstarzeniowe? Dlatego też od lat są wykorzystywane w pielęgnacji skóry. Dostarczając aminokwasy w jedzeniu i dodatkowo w formie suplementów, uzupełniamy niedobory wody w komórkach skóry. Dbamy również o jej zmiękczenie, rozświetlenie i uelastycznienie. Co więcej, aminokwasy wpływają na wzrost włosów i płytki paznokcia.

Co więcej, aminokwasy takie jak leucyna, izoleucyna i walina są często suplementowane przez osoby prowadzący aktywny tryb życia. Dlaczego? Ponieważ te związki chemiczne wspierają proces budowy masy mięśniowej, regeneracji mięśni, a także zmniejszają uczucie zmęczenia po treningu.

Aminokwasy w jedzeniu – podział

Aminokwasy możemy sklasyfikować biorąc pod uwagę kilka kryteriów, jednak zasadniczo wyróżniamy ich trzy główne podziały.

  1. W temacie odżywiania oraz diety najważniejszy jest podział na:

- aminokwasy endogenne- to takie, które są syntezowane w organizmie, a ich zapotrzebowanie może być w ten sposób całkowicie pokryte. W tej grupie znajdują się takie aminokwasy jak:

  • alanina (odpowiadająca za transport glukozy do mózgu oraz czerwonych krwinek),
  • asparagina (wspomaga proces koncentracji, zapamiętywania),
  • kwas asparaginowy (odpowiada za lepszą koncentrację i sprawność umysłową),
  • kwas glutaminowy (wspiera trawienie, zmniejsza zmęczenie).

Możemy również spotkać się z pojęciem aminokwasów warunkowych, które organizm człowieka jest w stanie produkować samodzielnie jedynie, gdy dostępne są odpowiednie ilości aminokwasów będących ich prekursorami. Do tej grupy zaliczamy: argininę, cysteinę, glutaminę, tyrozynę, glicynę, ornitynę, prolinę, a także serynę.

Aminokwasy w jedzeniu– podział

- aminokwasy egzogenne (aminokwasy w jedzeniu) - związki organiczne niezbędne do życia, których ludzki organizm nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie.  Istotne jest dostarczanie ich wraz z posiłkami, które dodatkowo mogą być uzupełnione o suplementację. W grupie aminokwasy w jedzeniu znajduje się:

  • metionina- odpowiada za regulację produkcji hormonu wzrostu,
  • lizyna- wspiera odporność organizmu, a także pełni funkcje przeciwwirusowe,
  • leucyna- reguluje poziom cukru we krwi, stymuluje proces gojenia ran, obniża poziom kortyzolu,
  • treonina- przyczynia się do prawidłowego nawilżenia skóry i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • izoleucyna- bierze udział w metabolizmie mięśni,
  • walina- pomaga stymulować regenerację mięśni,
  • tryptofan- wspiera prawidłowy sen, dobre samopoczucie, a także reguluje apetyt,
  • fenyloalanina- prekursor wielu hormonów między innymi: tyrozyny, dopaminy czy noradrenaliny.
  1. Aminokwasy możemy podzielić również ze względu na budowę ich łańcucha bocznego:

- aminokwasy hydrofobowe (niepolarne), które dzielą się na te:

  • z alkilowym łańcuchem bocznym: glicyna, alanina, walina, leucyna, izoleucyna, metionina, prolina,
  • z aromatycznym łańcuchem bocznym: fenyloalanina, tryptofan.

- aminokwasy hydrofilowe (polarne) wśród których możemy wyróżnić trzy grupy:

  • obojętne- tyrozyna, seryna, treonina, cysteina, glutamina, asparagina,
  • kwasowe- kwas glutaminowy, kwas asparaginowy,
  • zasadowe- lizyna, histydyna, arginina.
  1.  Trzecim, a zarazem ostatnim omawianym podziałem aminokwasów jest klasyfikacja ze względu na możliwy produkt końcowy w procesie metabolizmu. Tu wyróżniamy:

- aminokwasy ketogenne,

- aminokwasy glukogenne,

- aminokwasy zarazem glukogenne i ketogenne.

podziałem aminokwasów jest klasyfikacja ze względu na możliwy produkt końcowy

Co ciekawe, jedynie dwa aminokwasy wstępujące u ludzi są wyłącznie ketogenne. Jest to leucyna i lizyna. Pięć jest zarówno ketogennych i glukogennych, do tej grupy należy: fenyloalanina, izoleucyna, treonina, tryptofan, także tyrozyna. Pozostałe trzynaście aminokwasów jest wyłącznie glukogennych.

Aminokwasy w jedzeniu – źródła

Jak już wspominaliśmy na początku artykułu, do prawidłowego przebiegu procesów, które zachodzą w organizmie niezbędne są białka. Dlatego też aminokwasy w jedzeniu pełnią istotną rolę. Chcąc cieszyć się zdrowiem i urodą przez długie lata, warto zadbać o dietę bogatą w jak największą ilość tych związków. Jakich produktów nie powinno zabraknąć na talerzu? Codzienne posiłki dobrze, aby były bogate w białka pełnowartościowe, które są obecne w mięsie (głównie w drobiu i rybach), jajka, produkty mleczne i owoce morza.

Aminokwasy w jedzeniu– źródła

Produkty o dużej zawartości białka, to również soja, a także nasiona roślin strączkowych. Jednak są to białka niepełnowartościowe, czyli takie, które obecne są w wielu produktach, ale o zróżnicowanej zawartości. Dlatego też istotne jest, aby nasze codzienne posiłki były na tyle zbilansowane, by aminokwasy w jedzeniu dostarczyć w odpowiednich ilościach.

Aminokwasy w jedzeniu - w jakich produktach znajdziemy ich najwięcej?

Warto pamiętać, że aminokwasy w jedzeniu odgrywają istotną rolę dla naszego zdrowia. Poniżej przedstawiamy listę konkretnych produktów, które pomogą uzupełnić ich zawartość w organizmie:

- histydyna- chuda wołowina, wieprzowina oraz jagnięcina, dziki ryż, kurczak, indyk, fasola, komosa ryżowa, pestki dyni,

- leucyna- pistacje, sezam, owoce morza, fasola, orzeszki ziemne, łosoś, tuńczyk, soja, pestki dyni i słonecznika,

- izoleucyna- mleko, orzeszki ziemne, soja, spirulina, wieprzowina, wołowina, twarde sery,

- lizyna- makrela, dorsz, nasiona chia, owoce morza, soja, tuńczyk, fasola, pistacje,

- metionina- orzechy brazylijskie, twarde sery, jajka, wołowina, wieprzowina, soja,

- fenyloalanina- mozzarella, pestki dyni, maślanka, pistacje, migdały, ser parmezan oraz edamski, soja,

- tryptofan- orzechy nerkowca, czerwone mięso, drób, płatki owsiane, fasola, jajka, siemię lniane, sezam,

- treonina- wołowina, wieprzowina, drób, tuńczyk, makrela, owoce morza, sezam, fasola, pestki dyni i słonecznika, ser kozi,

- cysteina- kuskus, kasza bulgur, ser feta, otręby owsiane, siemię lniane, orzeszki piniowe, sezam, wołowina, indyk, płatki owsiane,

- glicyna- żelatyna, chrząstki, rosół gotowany na kościach.

 

Aminokwasy w jedzeniu - niedobory, a dieta wegańska i wegetariańska

Jak już wiemy, produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają komplet aminokwasów. Dlatego określamy je jako pełnowartościowe źródła białka. Aminokwasy w jedzeniu roślinnym są niepełnowartościowe, ponieważ zawierają bardzo zróżnicowaną ilość tych związków. Bardzo ważne jest, zwłaszcza w przypadku diet wegańskich i wegetariańskich, aby posiłki były zróżnicowane i zbilansowane.

Aminokwasy w jedzeniu- niedobory, a dieta wegańska i wegetariańska

Na naszym talerzu warto, aby znalazły się produkty zbożowe pełnoziarniste, nasiona i orzechy (są źródłem tłuszczy), warzywa strączkowe (dostarczą białko), a także pozostałe owoce czy warzywa, które bogate są w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Aminokwasy w jedzeniu - nadmiary i niedobory

Niedobór aminokwasów w organizmie głównie wynika z nieprawidłowej diety (zwłaszcza braków białka), jednak przyczyną może być również:

  • infekcja,
  • stres,
  • niektóre leki.

Aminokwasy w jedzeniu - schorzenia

Aminokwasy w jedzeniu- schorzenia

Niedobory białkowe mogą skutkować:

  • niedokrwistością,
  • łamliwością włosów i paznokci,
  • pogorszeniem się kondycji skóry,
  • infekcjami dróg moczowych,
  • zaburzeniami trawienia,
  • spadkiem odporności,
  • stanami zapalnymi wątroby,
  • osłabieniem nerek,
  • problemami ze snem,
  • pogorszeniem nastroju,
  • chorobami dróg oddechowych (astma, zapalenie zatok czy oskrzeli).

Znaczny nadmiar aminokwasów wynika zazwyczaj z długotrwałego niedożywienie i głodzenia.  W skrajnych przypadkach może doprowadzić to między innymi do kwasicy, podwyższonego ryzyka tworzenia się kamieni nerkowych, wzmożonego wydalania wapnia z moczem (co sprzyja osteoporozie).

Dodatkowo, nadmiar metioniny choć występuje rzadko, do jej objawów zalicza się: nudności, wymioty, a także bóle głowy.

Aminokwasy w jedzeniu - podsumowanie

Aminokwasy w jedzeniu- podsumowanie

Aminokwasy w jedzeniu pełnią istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.  Warto pamiętać, aby nasze codzienne wybory żywieniowe były różnorodne i zbilansowane. Dobrym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób przewlekle chorych, ale również wegan czy wegetarian może okazać się badanie poziomu aminokwasów w organizmie, zwłaszcza, kiedy występują niepokojące objawy.

Brakujące białka można uzupełnić odpowiednio dobranymi preparatami oraz dietą.

 

Przeczytaj również:Wypadanie włosów, gdzie szukać przyczyny?
Jak wzmocnić łamliwe paznokcie?Źródła:Medonet  (dostęp 20.12.23)Cefarm  (dostęp 20.12.23)

Poradnik zdrowia (dostęp 20.12.23)

Zdrowie w praktyce (dostęp 20.12.23)

Gemini (dostęp 20.12.23)

 

25 lat w Polsce
Informacje o produkcie:
Egora sp. z o.o.
ul. Kręta 3/16
Warszawa 00-759
tel: +48 22 252 89 55
email: biuro@egora.pl

Merz Spezial Dragees to suplement diety na piękne włosy, skórę i paznokcie.
Zawarte na stronie informacje mają charakter wyłącznie informacyjny, nie mają charakteru konsultacji medycznej i nie mogą zastąpić konsultacji lekarza do którego należy ostateczna decyzja o rodzaju i zakresie wdrożonego leczenia.
Administratorem danych osobowych jest Egora sp. z o.o.
Dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość przesłaną na podany adres e-mail.
Przysługują Pani / Panu następujące prawa: prawo dostępu do treści danych, prawo do sprostowania danych, prawo do usunięcia danych, prawo do ograniczenia przetwarzania danych, prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych) w przypadku uznania, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
Pełna treść klauzuli znajduje się tutaj.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram